Voeding en waterhuishouding

De planten groeien op een substraat die los van de grond op teeltgoten ligt. Elk tomatenplantje heeft een eigen druppelaar, zodat per plantje de juiste hoeveelheid voedingswater gegeven wordt. Dit voedingswater is een mengsel van regenwater, osmosewater en ontsmet drainwater. Indien nodig worden er meststoffen aan het water toegevoegd. We hebben waterverspilling tot een minimum teruggebracht en blijven dit proces verduurzamen.

Geen verspilling van meststoffen en water

Vitensa beschikt over een moderne watergeef- en waterontsmettingsunit en maakt gebruik van omgekeerde osmose. We ontzouten het grondwater voordat we het gebruiken. Osmosewater vormt een aanvulling op het regenwater in tijden van droge perioden gedurende het jaar. Ten eerste wordt al het regenwater dat op de kas valt, opgevangen in een groot waterbassin met een inhoud van ruim 11.000 m³. Dit is de basis van het voedingswater. De watergeefunit voegt eerst drainwater en daarna meststoffen toe aan het regenwater.

Gesloten systeem
Drainwater is het overtollige water dat de plant niet opgenomen heeft en weer uit het substraat loopt. Dit water wordt via de teeltgoot afgevoerd waarna het ontsmet wordt, zodat eventuele aanwezige schimmels en bacteriën gedood worden. Hierna wordt het water weer opnieuw gebruikt. Op deze manier hebben we een geheel gesloten systeem en voorkomen we dat er meststoffen en water in de grond komen. Er is dus geen verspilling van meststoffen en water. Het hele proces van waterzuivering, water geven en het toevoegen van meststoffen is een gesloten systeem, dat volledig geautomatiseerd is.

Samenstelling voedingswater

  • Opgevangen regenwater
  • Ontsmet drainwater
  • Meststoffen
  • Osmosewater (enkel in droge tijden)

Optimale voeding voor de lekkerste tomaatjes

Wekelijks wordt er een voedingsanalyse gemaakt van het water uit de substraatmat. Aan de hand hiervan kunnen we precies bepalen welke voedingsstoffen er toegediend moeten worden aan het voedingswater. De optimale samenstelling van het voedingswater heeft een positief effect op de smaak en houdbaarheid van de snoeptomaatjes.

Recycling
Aan het einde van het teeltseizoen worden de substraatmatten vervangen door nieuwe substraatmatten. De oude matten worden verzameld, gerecycled en verwerkt in straatklinkers.

De lekkerste duurzaam geteelde snoeptomaatjes

Lees meer